Jak se ze dřeva vytváří čerstvá potravina?

Shiitake patří mezi dřevokazné houby, proto vše začíná u dřeva. Dřevo kácíme v průběhu zimního období, aby v sobě mělo dostatek živin a vláhy. Kmeny pak očkujeme a 12 měsíců necháváme kolonizovat. 

Pro Shiitake jsou typickým substrátem různé druhy dřeva. Kromě koniferů (jehličnanů) a pár výjimek, je lze pěstovat téměř na každém typu dřeva. Kvantita a délka produkce hub se pak odvíjí od jeho tvrdosti a množstvím bělu, kterým se houba živí. 

Zimní prořezávky

Dubové dřevo kácíme v zimních měsících, kdy kmen stromu obsahuje velké množství živin a hlavně cukrů. Cukry jako jedny z hlavních faktorů, rozhodují o pozdějších houbách.
K naši produkci používáme výhradně dubové dřevo, ale Shiitake roste skvěle i na dalších druzích stromů. Kromě jehličnanů se daří Shiitake na téměř každém druhu dřeva, i jejich chuť se liší podle druhů stromu.

Jarní vrtání

Nařezané klády navrtáváme v těsném, pravidelném sponu. Vyvrtané díry pak plníme připravenou sadbou  (podhoubím). Vytváříme tak idealní základ pro úspěšnou kolonizaci dřeva. Kmeny podhoubí jsme po několik let vybírali, aby úspěšně plodily v našich klimatický podmínkách.

Dlouhé prorůstání a dospívání

Naočkované kmeny skladujeme v optimálních podmínkách po dobu 6 – 12 mesíců. V tuto dobu probíhá prorůstání a dospívání celého organismu. Plná kolonizace se projeví na řezech kmenu.

Pravidelné namáčení

Díky zvláštnímu vztahu Shiitake a vody, jsme schopni kontrolovat produkční období.
Po plné kolonizaci kmeny pravidelně namáčíme ve vodě, abychom iniciovali tvorbu plodnic. V praxi to vypadá jako „škatulata hýbejte se“ v trochu větším měřítku.

Konečně houby!

3-5 dnů po namočení se začnou objevovat první maličké zárodky (primordia) budoucích hub, které rostou několik dalších dní v závislosti na teplotě a dalších podmínkách.