Recepty

 Shiitake na másle

Ingredience (1 porce)

150g True Shiitake

Máslo

Sůl

Postup:

Klobouky vložíme na rozpálenou pánev a restujeme zprudka na másle po dobu 3 minut z každé strany. Díky tomu se voda v houbách zatáhne a budou pak krásně křupavé. Spodek klobouku uděláme dozlatova, nebojte se ho trošku přichytnout. Podáváme s chlebem. Solíme až na talíři.

ITALSKÉ RIZOTO ZE SUŠENÝCH SHIITAKE

Ingredience (1 porce)

150g másla

1 cibule

320g rýže Carnaroli (neoplachujte, škrob z ní potřebujeme na spojení rizota)

150ml suchého bílého vína

4 velké lžíce strouhaného parmazánu

200g True Shiitake

sůl

zeleninový vývar

Postup:

Na zpěněném másle orestujeme cibulku do zlatova (ne do hněda, nechceme tak silnou chuť). Postupně vmícháme rýži, aby se krásně spojila s máslem a cibulkou. Zalijte bílým vínem a stále míchejte. Vývar začněte přidávat postupně v momentě, kdy víno z hrnce vyprchá. Od rizota se neutíká. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vypaří. Dusíme na mírném ohni zhruba 20 minut a bez přestávky mícháme. Rýže by měla být al dente. Přidejte máslo a parmazán. Na závěr vmíchejte houby připravené dle receptu SHIITAKE NA MÁSLE (viz výše) a podle chuti osolte.

Burger

Ingredience 

1 baleni čerstvých shiitake (nebo předem namočených sušených)

200 g uvařené fazole (nebo z plechovky)

30 g ovesných vloček (namočených)

50 g sekaných pistácií (volitelné)

hrst čerstvě nakrájené petrželové natě

2 polévkové lžíce sójové omáčky 

sůl 

Postup:

Fazole rozmačkejte vidličkou, shiitake nakrájejte na male kousky. Všechno smíchejte a vytvořte hamburgery z masy pevným stisknutím rukou. Smažte je na rozpálené pánvi s trochou oleje na středním ohni asi 5 minut z každé strany, nebo pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 30 minut. Hamburgery vložte do listů salátu spolu s kolečkem rajčete a podávejte s majonézou a plátkem sýru. Ideální budou hamburgerové housky a jako náplň vlastně cokoli co máte rádi :-). K tomu chybí už jen domácí hranolky.

Pokud máte radši klasiku, tak placky budou také skvělé jako karbanátky s bramborem.

Japonska polévka

Ingredience 

2 baleni tofu

1,5 l dashi (nebo vývaru)

4 lžíce sójové omačky

4 lžíce mirinu (nebo octu)

Špetka soli

1 mrkev

1 tuřín

8 shitake (čerstvé nebo sušené, předem natočené)

50 g cukrového hrášku

Lžíce hořčice

Postup:

Tofu nakrájejte na 4 části a poté na polovinu, abyste vytvořili 8 trojúhelníků.

Na pánvi rozehřejte 3 mm oleje a smažte kousky tofu z každé strany, dokud nejsou zlatohnědé.

Nalijte dashi, sójovou omáčku a mirin do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přidejte mrkev a tuřín a vařte 10 minut. Po této době přidejte tofu a houby a vařte dalších 5 minut.

Rozdělte zeleninu z hrnce do 4 misek a poté ji zalijte zbytkem polévky. K dochucení můžete možná trochu překvapivě použít hořčici.

Teriyaki špízy

Ingredience 

Balení čerstvých hub shitake

Balení bílého tofu 

125 ml sójové omáčky

asi 125 ml vody

1/2 čajové lžičky mletého zázvoru nebo kořene zázvoru (asi 2 cm)

1 stroužek česneku

3 lžíce hnědého cukru

2 lžíce medu

1 lžička sezamového oleje

Postup:

 Příprava omáčky spočívá v kombinaci všech přísad. Pro začátek – do kastrůlku nalijte sójovou omáčku a vodu.Poté přidejte mletý zázvor nebo strouhaný kořen zázvoru a prolisujte stroužek česneku. Pak přidejte cukr, med, sezamový olej a důkladně promíchejte.Na konci stačí vše přivést k varu a omáčka je hotová. 

Houby nakrájejte na tlusté plátky a tofu na kostičky. Dejte to do krabičky a zalejte omáčkou. Nechte marinovat v ledničce pár hodin (ideálně celou noc).Na druhý den houby a tofu ugrilujte na grilu nebo na grilovací pánvi. Podávejte s oblíbeným mixem salátů, který můžete vymáchat s pár lžícemi zbylé omáčky, olivovým olejem, solí a citronem. Místo tofu můžete použít maso nebo zeleninu (třeba cuketu).

Těstoviny s houbovou omáčkou

Ingredience 

200 g čerstvých shiitake

150 g oblíbených těstovin 

1 lžíce másla + 1/2 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

1 cibule 

200 ml smetany 30%

4 lžíce nasekané petrželky a tymián

 

Postup:

Houby nakrájejte na plátky. 
Česnek a cibuli nakrájte najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej, přidejte česnek a cibuli  a nechte zesklovatět asi minutu. Přidejte houby, pepř, sůl a smažte asi 4 minuty. Občas zamíchejte.
Přidejte smetanu, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte bylinky. 
Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na balení. Uvařené těstoviny zamíchejte s omáčkou. 
Mužete servírovat s parmezánem. 

Shiitake a zelenina v tempuře

Postup:

Připravte si ledovou vodu.
Půl hrnku kukuřičného škrobu a půl hrnku hladké mouky smíchejte s vodou, dokud nebude těsto mít konzistenci husté smetany.
Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na přibližně 175-180 stupňů.
Dříve nakrájené kousky hub a zeleniny osušte, obalte v těstíčku a pomocí kuchyňských kleští smažte po jednom (nebo maximálně dvou nebo třech kusech) dokud těsto není křupavé.

Fazole v rajské omáčce s umami prachem

Ingredience 

400g bílích fazolí

250 g slaniny  

250g klobásy

1 velká cibule 

2 stroužky česneku 

1 plechovka krájených rajčat + 2 lžíce rajčatového protlaku

Koření: 3 nové koření, bobkový list, 2 lžíce sušené majoránky, lžíčka Magického prachu umami

 

Postup:

Připravte si ledovou vodu. Půl hrnku kukuřičného škrobu a půl hrnku hladké mouky smíchejte s vodou, dokud nebude těsto mít konzistenci husté smetany. Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na přibližně 175-180 stupňů.
Suché fazole zalijte studenou vodou v hrnci (asi 10 cm nad úroveň fazolí) a nechte přes noc namočit.
Druhý den sceďte, přidejte 1 litr čerstvé vody, přidejte 1 lžičku soli, nové koření, bobkový list a vařte asi 1 1/2 hodiny do měkka.
Slaninu nakrájejte na kostičky, dejte na pánev a za občasného míchání důkladně orestujte, přidejte do hrnce s fazolemi.
Na rozehřátém oleji pořádně orestujte na kostičky nakrájenou klobásu, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte dalších 5 minut. Ke konci přidejte nastrouhaný česnek.
Přidejte všechno do hrnce s fazolemi a vařte asi 5 minut na prudkém ohni.
Přidejte rajčata  a rajčatový protlak. Dochuťte majoránkou, solí, čerstvě mletým pepřem. Přisypte magický prach umami a vařte asi 10 minut. 

BÚN CHAY

Ingredience 

200 g rýžových nudlí

1 mrkev

1/2 okurky

1 svazek bylinek, např. máta, koriandr, thajská bazalka

1/3 hlávkového salátu

150g čerstvých shiitake nebo 20g sušených

150 g tofu2 lžíce rostlinného oleje

2 polévkové lžíce sladké chilli om.

4 lžíce smažené cibule

4 lžíce arašídů

Na omáčku:

2 stroužky česneku

1 kousek zázvoru o velikosti malíčku

1 chilli

3 lžíce cukru

4 lžíce sojové omáčky

3 lžíce rýžového octa

2 limetky

Postup:

V malé misce smíchejte cukr, limetkovou šťávu, ocet a sójovou omáčku. Oloupejte zázvor a česnek a spolu s chilli nakrájejte nadrobno. Přidejte do mísy, znovu promíchejte a odstavte.
Arašídy orestujte na pánvi bez oleje. Jemně je nasekejte nebo umelte. Okurku a mrkev nakrájejte na julienne. Salát a bylinky natrhejte na kousky.
Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu.
Mezitím nakrájejte tofu na kostičky a opečte ze všech stran na pánvi s rostlinným olejem. Na závěr přidejte sladkou chilli omáčku.
Nudle rozdělte na dvě velké mísy. Navrch dáme salát, mrkev, okurku a tofu. Posypeme bylinkami, arašídy a smaženou cibulkou. Omáčku podávejte vedle v malých miskách.