Recepty
Shiitake na másle
Ingredience (1 porce)
150g True Shiitake
Máslo
Sůl
Postup:
Klobouky vložíme na rozpálenou pánev a restujeme zprudka na másle po dobu 3 minut z každé strany. Díky tomu se voda v houbách zatáhne a budou pak krásně křupavé. Spodek klobouku uděláme dozlatova, nebojte se ho trošku přichytnout. Podáváme s chlebem. Solíme až na talíři.
ITALSKÉ RIZOTO ZE SUŠENÝCH SHIITAKE
Ingredience (1 porce)
150g másla
1 cibule
320g rýže Carnaroli (neoplachujte, škrob z ní potřebujeme na spojení rizota)
150ml suchého bílého vína
4 velké lžíce strouhaného parmazánu
200g True Shiitake
sůl
zeleninový vývar
Postup:
Na zpěněném másle orestujeme cibulku do zlatova (ne do hněda, nechceme tak silnou chuť). Postupně vmícháme rýži, aby se krásně spojila s máslem a cibulkou. Zalijte bílým vínem a stále míchejte. Vývar začněte přidávat postupně v momentě, kdy víno z hrnce vyprchá. Od rizota se neutíká. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vypaří. Dusíme na mírném ohni zhruba 20 minut a bez přestávky mícháme. Rýže by měla být al dente. Přidejte máslo a parmazán. Na závěr vmíchejte houby připravené dle receptu SHIITAKE NA MÁSLE (viz výše) a podle chuti osolte.
Burger
Ingredience
1 baleni čerstvých shiitake (nebo předem namočených sušených)
200 g uvařené fazole (nebo z plechovky)
30 g ovesných vloček (namočených)
50 g sekaných pistácií (volitelné)
hrst čerstvě nakrájené petrželové natě
2 polévkové lžíce sójové omáčky
sůl
Postup:
Fazole rozmačkejte vidličkou, shiitake nakrájejte na male kousky. Všechno smíchejte a vytvořte hamburgery z masy pevným stisknutím rukou. Smažte je na rozpálené pánvi s trochou oleje na středním ohni asi 5 minut z každé strany, nebo pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 30 minut. Hamburgery vložte do listů salátu spolu s kolečkem rajčete a podávejte s majonézou a plátkem sýru. Ideální budou hamburgerové housky a jako náplň vlastně cokoli co máte rádi :-). K tomu chybí už jen domácí hranolky.
Pokud máte radši klasiku, tak placky budou také skvělé jako karbanátky s bramborem.
Japonska polévka
Ingredience
2 baleni tofu
1,5 l dashi (nebo vývaru)
4 lžíce sójové omačky
4 lžíce mirinu (nebo octu)
Špetka soli
1 mrkev
1 tuřín
8 shitake (čerstvé nebo sušené, předem natočené)
50 g cukrového hrášku
Lžíce hořčice
Postup:
Tofu nakrájejte na 4 části a poté na polovinu, abyste vytvořili 8 trojúhelníků.
Na pánvi rozehřejte 3 mm oleje a smažte kousky tofu z každé strany, dokud nejsou zlatohnědé.
Nalijte dashi, sójovou omáčku a mirin do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přidejte mrkev a tuřín a vařte 10 minut. Po této době přidejte tofu a houby a vařte dalších 5 minut.
Rozdělte zeleninu z hrnce do 4 misek a poté ji zalijte zbytkem polévky. K dochucení můžete možná trochu překvapivě použít hořčici.
Teriyaki špízy
Ingredience
Balení čerstvých hub shitake
Balení bílého tofu
125 ml sójové omáčky
asi 125 ml vody
1/2 čajové lžičky mletého zázvoru nebo kořene zázvoru (asi 2 cm)
1 stroužek česneku
3 lžíce hnědého cukru
2 lžíce medu
1 lžička sezamového oleje
Postup:
Příprava omáčky spočívá v kombinaci všech přísad. Pro začátek – do kastrůlku nalijte sójovou omáčku a vodu.Poté přidejte mletý zázvor nebo strouhaný kořen zázvoru a prolisujte stroužek česneku. Pak přidejte cukr, med, sezamový olej a důkladně promíchejte.Na konci stačí vše přivést k varu a omáčka je hotová.
Houby nakrájejte na tlusté plátky a tofu na kostičky. Dejte to do krabičky a zalejte omáčkou. Nechte marinovat v ledničce pár hodin (ideálně celou noc).Na druhý den houby a tofu ugrilujte na grilu nebo na grilovací pánvi. Podávejte s oblíbeným mixem salátů, který můžete vymáchat s pár lžícemi zbylé omáčky, olivovým olejem, solí a citronem. Místo tofu můžete použít maso nebo zeleninu (třeba cuketu).
Těstoviny s houbovou omáčkou
Ingredience
200 g čerstvých shiitake
150 g oblíbených těstovin
1 lžíce másla + 1/2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 cibule
200 ml smetany 30%
4 lžíce nasekané petrželky a tymián
Postup:
Česnek a cibuli nakrájte najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej, přidejte česnek a cibuli a nechte zesklovatět asi minutu. Přidejte houby, pepř, sůl a smažte asi 4 minuty. Občas zamíchejte.
Přidejte smetanu, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte bylinky.
Mužete servírovat s parmezánem.
Shiitake a zelenina v tempuře
Postup:
Půl hrnku kukuřičného škrobu a půl hrnku hladké mouky smíchejte s vodou, dokud nebude těsto mít konzistenci husté smetany.
Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na přibližně 175-180 stupňů.
Dříve nakrájené kousky hub a zeleniny osušte, obalte v těstíčku a pomocí kuchyňských kleští smažte po jednom (nebo maximálně dvou nebo třech kusech) dokud těsto není křupavé.
Fazole v rajské omáčce s umami prachem
Ingredience
400g bílích fazolí
250 g slaniny
250g klobásy
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat + 2 lžíce rajčatového protlaku
Koření: 3 nové koření, bobkový list, 2 lžíce sušené majoránky, lžíčka Magického prachu umami
Postup:
Suché fazole zalijte studenou vodou v hrnci (asi 10 cm nad úroveň fazolí) a nechte přes noc namočit.
Druhý den sceďte, přidejte 1 litr čerstvé vody, přidejte 1 lžičku soli, nové koření, bobkový list a vařte asi 1 1/2 hodiny do měkka.
Slaninu nakrájejte na kostičky, dejte na pánev a za občasného míchání důkladně orestujte, přidejte do hrnce s fazolemi.
Na rozehřátém oleji pořádně orestujte na kostičky nakrájenou klobásu, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte dalších 5 minut. Ke konci přidejte nastrouhaný česnek.
Přidejte všechno do hrnce s fazolemi a vařte asi 5 minut na prudkém ohni.
Přidejte rajčata a rajčatový protlak. Dochuťte majoránkou, solí, čerstvě mletým pepřem. Přisypte magický prach umami a vařte asi 10 minut.
BÚN CHAY
Ingredience
200 g rýžových nudlí
1 mrkev
1/2 okurky
1 svazek bylinek, např. máta, koriandr, thajská bazalka
1/3 hlávkového salátu
150g čerstvých shiitake nebo 20g sušených
150 g tofu2 lžíce rostlinného oleje
2 polévkové lžíce sladké chilli om.
4 lžíce smažené cibule
4 lžíce arašídů
Na omáčku:
2 stroužky česneku
1 kousek zázvoru o velikosti malíčku
1 chilli
3 lžíce cukru
4 lžíce sojové omáčky
3 lžíce rýžového octa
2 limetky
Postup: